Doskonały tort urodzinowy z czekoladowo serowym kremem.

Dziś mój kochany Pan M. ma urodzinki
STO LAT kotku oby wszystkie plany i marzenia do spełnienia w tym roku udało Ci się zrealizować.

Z tej okazji chce Wam zaprezentować mój patent na pyszny tort 3Z.
Tort, który zawsze się udaj, zawsze wszystkim smakuje i jak tyko raz go zrobicie będzie robić go zawsze.


No to zaczynamy - po pierwsze biszkopt






Składniki: 
  • 6 jaj
  • 18 dag mąki pszennej
  • 3 łyżeczki kakao
  • 20dag cukru
  • 1płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę (t.z. kogel-mogel).  Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę rada: białka szybciej się ubiją jeśli przed ubijaniem wstawimy je na jakiś czas do lodówki.


 Do masy "żółtkowej" dodajemy stopniowo ( po łyżce) pianę z białek i delikatnie mieszamy  łyżką. Gdy składniki połączą się i powstanie gęsta puszysta masa, dodajemy (znów stopniowo) przesianą mąkę wymieszaną z sodą i kakao, również przesianym.


Wszystko razem mieszamy delikatnie łyżką, tylko w tedy mamy pewność że nie wypompujemy powietrza z piany i ciasto będzie pulchne i ładnie wyrośnie. Po prostu powoli i spokojnie pomerdajcie sobie wszystko łyżką nie zapominając o bokach i spodzie ciasta. Gdy już wszystkie składniki pięknie się połączą, wylewamy ciasto na dużą tortownicę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ja dziś użyłam kwadratowej blaszki, tak dla odmiany.


Pieczemy w temperaturze 180`C ok 40min. Gdy ciasto zaczyna odchodzić od brzegów formy jest upieczone. Po ostudzeniu (w uchylonym piekarniku)  okrawamy boki ciasta nożem, wykładamy je na deseczkę , zdejmujemy papier i przekrawamy na 3 części.



Biszkopt gotowy, może poczekać na resztę towarzystwa.






Krem

  • 25 dag białej czekolady (2 1/2 tabliczki)
  • 1/2 kg twarożku śmietankowego np. serek naturalny Vitello
  • 2łyżki cukru pudru
  • 1 kieliszek rumu 






Połamaną na kawałki czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej ( tylko nie chodźcie z czekoladą pod prysznic ;) miska na garnku z gotującą się wodą wystarczy). Twarożek ucieramy z cukrem pudrem i rumem na puszystą masę a pod koniec ucierania dodajemy roztopioną czekoladę.



Odstawiamy na 10 min do lodówki.




Do dekoracji i wykończenia tortu potrzebujemy :

  • 2 tabliczki ciemnej czekolady (startej na grubych oczkach)
  • 300 ml. śmietanki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • zagęstnik do śmietany
  • pól słoiczka konfitury wiśniowej 








 Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i zagęstnik.





Wykonanie :

Spód tortu smarujemy wiśniową konfiturą a następnie połową kremu, przykrywamy drugim blatem ciasta (lekko go dociskamy), który też smarujemy konfiturą i pozostałym kremem. Przykrywamy 3 częścią biszkoptu, zbieramy nadmiar kremu który wypłynął.



Wierzch i boki tortu smarujemy ubitą śmietanką i posypujemy wiórkami czekolady.




Ciacho można udekorować w każdy inny sposób, jeśli tylko macie talent, chęć i czas - sposobów jest tysiące ;)

Ponadto tort można wykonać w rożnych kombinacjach. To opcja ciemne ciasto- jasny krem, ale wystarczy nie dodawać kakao do biszkoptu i wyjdzie nam  jasne ciasto - jasny krem do tego wariantu proponuje białą czekoladę na wierzch tortu. Ciemne ciasto i ciemny krem uzyskamy zamieniając biała czekoladę w kremie na czekoladę gorzką. Jaki zestaw wybierzecie zależy od Was i waszych preferencji smakowych, ja mogę tylko zapewnić że każdy jest równie dobry.

!!SMACZNEGO!!


A teraz o serku który wykorzystałam do przygotowania kremu.


Vitello to produkt Biedronki wyprodukowany przez Lactalis Polska Sp.z o.o.
Wiaderko o pojemności 1kg zawiera delikatny, puszysty serek o naturalnym smaku, idealnym " do wszystkiego" ;).
W naszym domu używam go nie tylko do tortowego kremu, dziewczynki chętnie smarują nim kanapki , dodajemy do niego warzywa i zioła tworząc pyszne zdrowe śniadanie, jest składnikiem pasty którą nadziewam pieczone pomidory a z dodatkiem kakao staje się  nadzieniem do naszych lubionych naleśników . Zastosowań jest mnóstwo i naprawdę w każdym daniu sprawdza się idealnie.
Nie jest zbyt wodnisty i nie zawiera dziwnych dodatków t.j. mąka czy innych sztucznych zagęszczaczy jak to bywa w serkach tego typu.
Ponadto na opakowaniu , które swoją drogą jest estetyczne i solidne, znajdziecie fantastyczny pomysł podania serka - czyli szybki Puszysty Sernik, wypróbujcie jest pyszny

Jedna porcja 200g dostarcza:
226 kcl - 11% GDA
6,2 g cukru -7% GDA
15g tłuszczu - 21%GDA
10g kwasów tł. nasyconych - 50%GDA
0,08 sodu - 4% 

GDA=% wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej

 I co mnie bardzo cieszy serek produkowany jest  z Polskiego Mleka !! Jednym zdaniem - kolejny produkt godny polecenia .


6 komentarzy:

  1. 100 lat dla M.
    Tort super, a z tego serka robiłam sernik na Święta-udany, dobry też do naleśników.

    OdpowiedzUsuń
  2. fajna konsystencja tego serka, mimo, że biedronkowy, chyba też przetestuje :)
    zapraszam do siebie i dodaje do ulubionych :)
    ----------------------------------------
    http://testujemy-blogujemy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe ciacho :) Musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój mąż ma urodzinki niebawem i też zastanawiam się nad torcikiem... chyba wykorzystam przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że poświęcasz swój cenny czas na napisanie tych kilku słów.
Dziękuję.

Obsługiwane przez usługę Blogger.