Śniadanie jak dopalacz - o oleju rzepakowym
I już widzę masę młodych ludzi,
którzy trafiają na mój blog przez wujka Google i słowo "dopalacz" hehe.
Śniadanie lepiej zjedzcie!! A nie głupotami się zajmować, tak, tak.
Teraz poględzę jak na mamusię przystało.
Że śniadanie to najważniejszy posiłek to już każdy wie, że powinno być pożywne i zdrowe to też, każdy przyswoił, (mimo że w większości polskich domów u dorosłych śniadanie=tylko kawa!).
Ale że nie tylko, co jemy,ale jak jemy jest ważne to już mało, kto wie i teraz zaskoczenie na śniadanie powinniśmy zjeść jakiś zdrowy tłuszczyk!!
Proszę Pani! Ależ, co Pani wygaduje? Jak zdrowe odżywianie i tłuszcz?
A no właśnie tak:) tłuszcz tłuszczowi nie równy. Są tłuszcze ZŁE( i od tych zdala) i DOBRE, czyli
takie, które, używane w rozsądnych ilościach, pomagają utrzymywać właściwy poziom cholesterolu we krwi, chronić komórki, i dają "KOPA" na cały dzień .
Takim dobroczynnym olejem jest np. kwasy omega-3, należące do tzw. tłuszczów nienasyconych. Znaleźć je można w rybach oraz olejach roślinnych tu dochodzimy do naszego "dopalacza", który ma w sobie tych "kwasów" mnóstwo a mianowicie do oleju rzepakowego.
A co ma wspólnego olej rzepakowego ze śniadaniem:) no właśnie u mnie ma:) odkąd jestem hulahopowym maniakiem ograniczam inne tłuszcze(przynajmniej próbuje), ale żeby mieć energię i zapewnić sobie właśnie (też) odpowiednie spalanie tych złych tłuszczów i dodatkowo pomagać niektórym witaminom dobre przyswajanie -codziennie wprowadzam do swojej diety, co najmniej dwie łyżki tego "tłustego eliksiru”, tyle wystarczy, aby zapewnić sobie całodzienne dawkę kwasów ALA.
A jak ja to robię, że na śniadanie jem olej?? Ha i wcale nie smażę niczego:) nie zobaczcie.
To, co na kanapce?:
Sałata lodowa
Korniszon (mój ukochany słodko-kwaśny)
Serowe serducha - tu mozzarella
Granat
Oliwki ( raczej dla ozdoby)
Dresing: 2 łyżki oleju rzepakowego, łyżeczka soku z cytryny i zioła tu bazylia,cząber i tymianek
Zioła siekamy i wrzucamy do wymieszanego energicznie oleju rzepakowego z cytryną.
Nie solę zioła robią swoje
Takie kanapeczki je się nie tylko ze smakiem, ale i przyjemnością:) a do tego ile energii i zdrowia:) ( tylko mi nie krzyczeć, że białe pieczywo jest be, ja lubię i już)
Właśnie w ramach kampanii Pokochaj Olej Rzepakowy dostałam się do testów na portalu
Śniadanie lepiej zjedzcie!! A nie głupotami się zajmować, tak, tak.
Teraz poględzę jak na mamusię przystało.
Że śniadanie to najważniejszy posiłek to już każdy wie, że powinno być pożywne i zdrowe to też, każdy przyswoił, (mimo że w większości polskich domów u dorosłych śniadanie=tylko kawa!).
Ale że nie tylko, co jemy,ale jak jemy jest ważne to już mało, kto wie i teraz zaskoczenie na śniadanie powinniśmy zjeść jakiś zdrowy tłuszczyk!!
Proszę Pani! Ależ, co Pani wygaduje? Jak zdrowe odżywianie i tłuszcz?
A no właśnie tak:) tłuszcz tłuszczowi nie równy. Są tłuszcze ZŁE( i od tych zdala) i DOBRE, czyli
takie, które, używane w rozsądnych ilościach, pomagają utrzymywać właściwy poziom cholesterolu we krwi, chronić komórki, i dają "KOPA" na cały dzień .
Takim dobroczynnym olejem jest np. kwasy omega-3, należące do tzw. tłuszczów nienasyconych. Znaleźć je można w rybach oraz olejach roślinnych tu dochodzimy do naszego "dopalacza", który ma w sobie tych "kwasów" mnóstwo a mianowicie do oleju rzepakowego.
A co ma wspólnego olej rzepakowego ze śniadaniem:) no właśnie u mnie ma:) odkąd jestem hulahopowym maniakiem ograniczam inne tłuszcze(przynajmniej próbuje), ale żeby mieć energię i zapewnić sobie właśnie (też) odpowiednie spalanie tych złych tłuszczów i dodatkowo pomagać niektórym witaminom dobre przyswajanie -codziennie wprowadzam do swojej diety, co najmniej dwie łyżki tego "tłustego eliksiru”, tyle wystarczy, aby zapewnić sobie całodzienne dawkę kwasów ALA.
A jak ja to robię, że na śniadanie jem olej?? Ha i wcale nie smażę niczego:) nie zobaczcie.
To, co na kanapce?:
Sałata lodowa
Korniszon (mój ukochany słodko-kwaśny)
Serowe serducha - tu mozzarella
Granat
Oliwki ( raczej dla ozdoby)
Dresing: 2 łyżki oleju rzepakowego, łyżeczka soku z cytryny i zioła tu bazylia,cząber i tymianek
Zioła siekamy i wrzucamy do wymieszanego energicznie oleju rzepakowego z cytryną.
Nie solę zioła robią swoje
Takie kanapeczki je się nie tylko ze smakiem, ale i przyjemnością:) a do tego ile energii i zdrowia:) ( tylko mi nie krzyczeć, że białe pieczywo jest be, ja lubię i już)
Właśnie w ramach kampanii Pokochaj Olej Rzepakowy dostałam się do testów na portalu
Testujemy olej i fikuśny szejker:), który
na pewno bardzo nam się przyda do przygotowywania sosików i dresingów do
sałatek:)
Dokładna recenzja i kilka fajnych
przepisów(kulinarnych i urodowych) już niedługo i na blogu i na portalu. Materiały,
jakie dostałam trochę mnie zainspirowały, na pewno będzie smacznie i pięknie:)
A już dziś zachęcam Was do zajrzenia
na stronkę
Warto poczytać o właściwościach oleju
rzepakowego, my go pokochaliśmy już dawno,
teraz pora na Was. Akcji
patronuje Kasia Bosacka
Lubicie
Olej rzepakowy?
olej rzepakowy jest niedoceniany :)
OdpowiedzUsuńśniadanie to podstawa, żeby normalnie funkcjonować
przyznam się jednak, że czasem zdarza mi się nie zjeść go...choć domowników pilnuję :D
oj ja też czasem w ferworze pracy zapominam :/
Usuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńOlej rzepakowy to u nas prawie codzienność.
OdpowiedzUsuńu nas również :)
Usuńale to Twoje sniadanko to wygląda uroczo :)
OdpowiedzUsuńlubię rano zrobić sobie taką mała przyjemność :) jem oczami :P
UsuńPrzepysznie wygląda a u mnie śniadanie to tylko kawa.
OdpowiedzUsuńMam olej rzepakowy nawet w szafce.. sama nie wiem dlaczego zamiast niego używam słonecznikowego... Chyba dziś do sałatki dodam właśnie jego ;)
OdpowiedzUsuńja szczerzę mówiąc zaczęłam używać rzepakowego przez przypadek, mama mi go oddała bo jej nie pasował ;) a dla nas okazał się idealny
UsuńŚniadanie pierwsza klasa:)
OdpowiedzUsuńi zapewniam że nie tylko wygląda :)
OdpowiedzUsuńJa używam rzepakowego, ze względu na podwyższony poziom cholesterolu muszę unikac tłuszczy nasyconych i skupic się na nienasyconych :)
OdpowiedzUsuńTakie śniadanko mogłabym jeść codziennie-no może usunełabym jednak oliwki, których nie znoszę:)
OdpowiedzUsuńFantastyczne śniadanie, trzeba pomyśleć i zrobić podobne:);) a wystarczy odrobina kreatywności;):)
OdpowiedzUsuńAle kuszące i apetyczne kanapki mniam!! Ja niestety bez śniadania nie jestem w stanie funkcjonować ale nie mam czasu na robienie takich cudów. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńuwielbiam olej rzepakowy, zbyt mało osób wie, że do wysokich temperatur powinno się używać specjalnej oliwy, która jest słabo u nas dostępna, a rzepakowy jest bezpieczny :); to w tytule następnego postu użyj słowa "s-e-k-s" ciekawe, kto trafi do Ciebie ;)
OdpowiedzUsuńAleż to smakowicie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie zachęca do jedznia śniadanka :)
OdpowiedzUsuńo jakie to pyszne!! ślinka spływa! Chyba polecę dziś do sklepu po składniki :D
OdpowiedzUsuńTo prawdziwa bomba witaminowa:)
OdpowiedzUsuń