Co zrobić z dyni - trzy przepisy idealne.

Dynia.... osobiście lubię pod każdą postacią. Pieczoną, duszoną, gotowaną, dżemową i Halloweenową (mimo, że nie uznaję tej zabawy). O dyni w korzennej zalewie już pisałam TU (teraz jest sposobność wypróbować przepis)
Jednak trzy "dyniowie" dania upodobałam sobie szczególnie :)

I Pierogi z dynią i pomidorami

To moje ulubione, rzadko je robię bo ogólnie za lepieniem pierogów nie przepadam, ale dla tych mogłabym polubić.




Ciasto:
20 dag mąki pszennej
20 dag mąki żytniej
1 szklanka letniej wody
1 łyżka oleju
 sól- szczypta

Farsz:
50 dag dyni
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
2 pomidory (ewentualnie 1 łyżki koncentratu pomidorowego)
nać pietruszki -pęczek
sól
5 łyżek oleju rzepakowego

Cebulę, czosnek i natkę drobno siekamy .
Dynię obieramy i oczyszczamy z pestek, miąższ ścieramy na tarce o grubych oczkach(na jarzynkę;))
Pomidory, obieramy ze skórki  i oczyszczamy z miąższu z pestkami, kroimy w kosteczkę.
Na podgrzanym oleju, szklimy cebulkę i czosnek.Następnie dodajemy dynię i pomidory,solimy, podsmażamy wszystko około 5 minut, po czym dodajemy natkę pietruszki i podgrzewamy jeszcze 2 minuty.
Odstawiamy do wystygnięcia.(dynia nie powinna się rozciapciać!!)
W tym czasie zagniatamy ze składników,elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy (no właśnie tu już mam pod górkę ;) nigdy nie wiem na jaką grubość) wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy pierożki.Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia. I już ....podajemy wedle uznania, z masełkiem, ze skwarkami, ze śmietaną posypane natką, albo po prostu podsmażone. Wszystko jedno bo w każdej formie są boskie
SMACZNEGO!!







II Zupa krem z dyni
Szybki przepis, który nie może się nie udać...nawet największy kuchenny laik, da sobie radę.



Składniki:

400 dag obranej i oczyszczonej dyni
2 duże cebule
pół pora
1 duża marchew
400 ml. bulionu warzywnego
1 łyżeszka soku z cytryny
5-6 łyżek oleju


Ponadto:
Grzanki
wyłuskane pestki dyni
ewentualnie śmietana - gęsta, kwaśna(ale nie koniecznie)

W wysokim rondelku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim pokrojoną cebulkę.i por. Gdy lekko się zeszklą, podajemy marchew(plasterki) i dynię pokrojoną w kostkę. Wszystko razem smażymy około 10 minut ,często mieszając.Warzywa,muszą się lekko zarumienić, zalewamy bulionem i gotujemy aż dynia zacznie się rozpadać, a marchew będzie miękka. Zestawiamy z ognia dodajemy sok z cytryny i miksujemy wszystko blenderem na krem.
Podajemy z podsmażonymi grzankami i pestkami dyni.Gotowe.
W pewnym miejscu w zakopanym jadłam z zacierkami :) też fajna opcja ale zupa musi być rzadsza.

No i na deser przepis, danie,które uwielbiają moje dziewczynki.

III Pieczone Pierogi  z dynią na słodko 


Składniki.

ciasto:
250 dag maki pszennej
50 dag mąki żytniej(jeśli nie masz użyj po prostu 300 dag mąki pszennej)
1 jajko
2 łyżki cukru
mleko tylko tyle, aby związać ciasto około 8 łyżek (czasem więcej,czasem mniej dużo zależy od wielkości jajka i wilgotności mąki)

Farsz: 
400 dag dyni obranej i startej na tarce o grubych oczkach
5 łyżek cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
4 łyżki słodkiej bułki tartej (z bułki maślanej, chałki itp.)
 ewentualnie
4 łyżki pokruszonych maślanych ciastek

Dynię zasypujemy, cukrem i smażymy tak jak na konfiturę(często mieszając), aż dynia zacznie się rozpadać a sok prawie całkowicie odparuje .Dodajemy sok z cytryny oraz kandyzowaną skórkę i smażymy jeszcze
2-3 minutki. Zdejmuje z ognia,studzimy. Dopiero po przestudzeniu, dodajemy okruszki. 
Ze składników zagniatamy,ciasto i jak to w pierogach bywa, z rozwałkowanego placka wykrawamy krążki, na  które nakładamy farsz i zlepiamy kształtne pierożki.
Układamy na natłuszczonej blasze, pieczemy w 180 stopniach około 20 min. ewentualnie, aż się zarumienią ( zależy od piekarnika i wielkości pierożków).
To fajny przepis na świąteczną przekąskę....chociaż każda pora jest dobra na pieroga. 

Z resztą jak ma się takiego "dyniowego" pomocnika to wszystko wychodzi pysznie:
Pozdrawiamy.







21 komentarzy:

  1. To ja przepis na zupę krem wypróbuję!! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy10/22/2013

    Zupę krem z dyni często robię.Zaskoczyłaś mnie pierogami,nigdy nie jadłam i bardzo ciekawa jestem smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wypróbuj będziesz równie zaskoczona smakiem (pozytywnie oczywiście)

      Usuń
  3. Hmmm, a czy pocztą takie pierogi dostanę? Bo ja bardzo chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nigdy nie przyrządzałam dyni, a u Ciebie tyle możliwości. Najbardziej chyba mam chętkę na zupkę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierogi z dyni? pierwsze slysze. Chyba jednak kupie dynie, nigdy nic z niej nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Po pierwszym zdjęciu całkowicie zgłodniałam!! :) Z pewnością wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się że się spodobało :) mam nadzieję, że będą smakować.

      Usuń
  7. nienawidzę dyni! ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam dynię, a za zupę z dyni byłabym gotowa dać się pokroić ;)
    Ostatnio robiłam placuszki dyniowe, też pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  9. Powiem szczerze, że dla mnie dynia dotąd wydawała się mało atrakcyjna.
    Ale jak zobaczyłam te Twoje pierożki i zupę.. to normalnie ślinka cieknie.
    Pierogów to ja nigdy w życiu nie robiłam, ale na zupkę chyba warto się skusić ;) ?

    OdpowiedzUsuń
  10. Cały czas tak myślę o Twoich pierogach :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Dynia czyli samo zdrowie! ;)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że poświęcasz swój cenny czas na napisanie tych kilku słów.
Dziękuję.

Obsługiwane przez usługę Blogger.