Co zrobić z dyni - trzy przepisy idealne.
Dynia.... osobiście lubię pod każdą postacią. Pieczoną, duszoną, gotowaną, dżemową i Halloweenową (mimo, że nie uznaję tej zabawy). O dyni w korzennej zalewie już pisałam TU (teraz jest sposobność wypróbować przepis)
Jednak trzy "dyniowie" dania upodobałam sobie szczególnie :)
I Pierogi z dynią i pomidorami
To moje ulubione, rzadko je robię bo ogólnie za lepieniem pierogów nie przepadam, ale dla tych mogłabym polubić.
Ciasto:
20 dag mąki pszennej
20 dag mąki żytniej
1 szklanka letniej wody
1 łyżka oleju
sól- szczypta
Farsz:
50 dag dyni
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
2 pomidory (ewentualnie 1 łyżki koncentratu pomidorowego)
nać pietruszki -pęczek
sól
5 łyżek oleju rzepakowego
Cebulę, czosnek i natkę drobno siekamy .
Dynię obieramy i oczyszczamy z pestek, miąższ ścieramy na tarce o grubych oczkach(na jarzynkę;))
Pomidory, obieramy ze skórki i oczyszczamy z miąższu z pestkami, kroimy w kosteczkę.
Na podgrzanym oleju, szklimy cebulkę i czosnek.Następnie dodajemy dynię i pomidory,solimy, podsmażamy wszystko około 5 minut, po czym dodajemy natkę pietruszki i podgrzewamy jeszcze 2 minuty.
Odstawiamy do wystygnięcia.(dynia nie powinna się rozciapciać!!)
W tym czasie zagniatamy ze składników,elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy (no właśnie tu już mam pod górkę ;) nigdy nie wiem na jaką grubość) wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy pierożki.Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia. I już ....podajemy wedle uznania, z masełkiem, ze skwarkami, ze śmietaną posypane natką, albo po prostu podsmażone. Wszystko jedno bo w każdej formie są boskie
SMACZNEGO!!
II Zupa krem z dyni
Szybki przepis, który nie może się nie udać...nawet największy kuchenny laik, da sobie radę.
Składniki.
Dynię zasypujemy, cukrem i smażymy tak jak na konfiturę(często mieszając), aż dynia zacznie się rozpadać a sok prawie całkowicie odparuje .Dodajemy sok z cytryny oraz kandyzowaną skórkę i smażymy jeszcze
Jednak trzy "dyniowie" dania upodobałam sobie szczególnie :)
I Pierogi z dynią i pomidorami
To moje ulubione, rzadko je robię bo ogólnie za lepieniem pierogów nie przepadam, ale dla tych mogłabym polubić.
Ciasto:
20 dag mąki pszennej
20 dag mąki żytniej
1 szklanka letniej wody
1 łyżka oleju
sól- szczypta
Farsz:
50 dag dyni
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
2 pomidory (ewentualnie 1 łyżki koncentratu pomidorowego)
nać pietruszki -pęczek
sól
5 łyżek oleju rzepakowego
Cebulę, czosnek i natkę drobno siekamy .
Dynię obieramy i oczyszczamy z pestek, miąższ ścieramy na tarce o grubych oczkach(na jarzynkę;))
Pomidory, obieramy ze skórki i oczyszczamy z miąższu z pestkami, kroimy w kosteczkę.
Na podgrzanym oleju, szklimy cebulkę i czosnek.Następnie dodajemy dynię i pomidory,solimy, podsmażamy wszystko około 5 minut, po czym dodajemy natkę pietruszki i podgrzewamy jeszcze 2 minuty.
Odstawiamy do wystygnięcia.(dynia nie powinna się rozciapciać!!)
W tym czasie zagniatamy ze składników,elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy (no właśnie tu już mam pod górkę ;) nigdy nie wiem na jaką grubość) wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy pierożki.Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia. I już ....podajemy wedle uznania, z masełkiem, ze skwarkami, ze śmietaną posypane natką, albo po prostu podsmażone. Wszystko jedno bo w każdej formie są boskie
SMACZNEGO!!
II Zupa krem z dyni
Szybki przepis, który nie może się nie udać...nawet największy kuchenny laik, da sobie radę.
Składniki:
400 dag obranej i oczyszczonej dyni
2 duże cebule
pół pora
1 duża marchew
400 ml. bulionu warzywnego
1 łyżeszka soku z cytryny
5-6 łyżek oleju
Ponadto:
Grzanki
wyłuskane pestki dyni
ewentualnie śmietana - gęsta, kwaśna(ale nie koniecznie)
W wysokim rondelku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim pokrojoną cebulkę.i por. Gdy lekko się zeszklą, podajemy marchew(plasterki) i dynię pokrojoną w kostkę. Wszystko razem smażymy około 10 minut ,często mieszając.Warzywa,muszą się lekko zarumienić, zalewamy bulionem i gotujemy aż dynia zacznie się rozpadać, a marchew będzie miękka. Zestawiamy z ognia dodajemy sok z cytryny i miksujemy wszystko blenderem na krem.
Podajemy z podsmażonymi grzankami i pestkami dyni.Gotowe.
W pewnym miejscu w zakopanym jadłam z zacierkami :) też fajna opcja ale zupa musi być rzadsza.
No i na deser przepis, danie,które uwielbiają moje dziewczynki.
III Pieczone Pierogi z dynią na słodko
ciasto:
250 dag maki pszennej
50 dag mąki żytniej(jeśli nie masz użyj po prostu 300 dag mąki pszennej)
1 jajko
2 łyżki cukru
mleko tylko tyle, aby związać ciasto około 8 łyżek (czasem więcej,czasem mniej dużo zależy od wielkości jajka i wilgotności mąki)
Farsz:
400 dag dyni obranej i startej na tarce o grubych oczkach
5 łyżek cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
4 łyżki słodkiej bułki tartej (z bułki maślanej, chałki itp.)
ewentualnie
4 łyżki pokruszonych maślanych ciastek
2-3 minutki. Zdejmuje z ognia,studzimy. Dopiero po przestudzeniu, dodajemy okruszki.
Ze składników zagniatamy,ciasto i jak to w pierogach bywa, z rozwałkowanego placka wykrawamy krążki, na które nakładamy farsz i zlepiamy kształtne pierożki.
Układamy na natłuszczonej blasze, pieczemy w 180 stopniach około 20 min. ewentualnie, aż się zarumienią ( zależy od piekarnika i wielkości pierożków).
To fajny przepis na świąteczną przekąskę....chociaż każda pora jest dobra na pieroga.
Z resztą jak ma się takiego "dyniowego" pomocnika to wszystko wychodzi pysznie:
Pozdrawiamy.
To ja przepis na zupę krem wypróbuję!! :D
OdpowiedzUsuńA proszę bardzo..smacznego .
UsuńZrobiłam dziś - bardzo dobra zupka :D
UsuńZupę krem z dyni często robię.Zaskoczyłaś mnie pierogami,nigdy nie jadłam i bardzo ciekawa jestem smaku.
OdpowiedzUsuńwypróbuj będziesz równie zaskoczona smakiem (pozytywnie oczywiście)
UsuńHmmm, a czy pocztą takie pierogi dostanę? Bo ja bardzo chętnie :)
OdpowiedzUsuńja zapraszam po odbiór osobiście ;)
Usuńpierogi o tak!
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie przyrządzałam dyni, a u Ciebie tyle możliwości. Najbardziej chyba mam chętkę na zupkę.
OdpowiedzUsuńPierogi z dyni? pierwsze slysze. Chyba jednak kupie dynie, nigdy nic z niej nie robiłam.
OdpowiedzUsuńpora spróbować - smacznego :)
UsuńPo pierwszym zdjęciu całkowicie zgłodniałam!! :) Z pewnością wypróbuję!
OdpowiedzUsuńcieszę się że się spodobało :) mam nadzieję, że będą smakować.
Usuńnienawidzę dyni! ;D
OdpowiedzUsuńhihi bo ty jesteś "inna" Rudasku :*
Usuńa ciacho z dynią??
OdpowiedzUsuńnastępnym razem :)
UsuńUwielbiam dynię, a za zupę z dyni byłabym gotowa dać się pokroić ;)
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam placuszki dyniowe, też pyszne !
Powiem szczerze, że dla mnie dynia dotąd wydawała się mało atrakcyjna.
OdpowiedzUsuńAle jak zobaczyłam te Twoje pierożki i zupę.. to normalnie ślinka cieknie.
Pierogów to ja nigdy w życiu nie robiłam, ale na zupkę chyba warto się skusić ;) ?
Cały czas tak myślę o Twoich pierogach :))
OdpowiedzUsuńDynia czyli samo zdrowie! ;)
OdpowiedzUsuń