Domowe rurki z kremem - jak zrobić.
Naszła mnie ochota , na rurkę, ooooo taką długą.
Kruchą z kremem, a bliżej rzecz ujmując z bitą śmietaną.
Sprawa nie zbyt łatwa, jeśli się nie posiada dobrego sprzętu. A że potrzeba, matką wynalazku to szybko myśląc- wymyśliłam.
Na pierwszy rzut oka , może wydawać się że to czasochłonne i trudne, ale chce wam pokazać że wystarczy troszkę chęci. A dla tych rurek warto.
Zaczniemy od przygotowania kilku pomocników.
Bo na czymś te rurki musimy przygotować. Będą nam potrzebne:
Papier powinien być krótszy od folii aluminiowej, a to dlatego aby po zawinięciu w nią rurki można było zawinąć końce do środka. Dzięki temu, folia nie będzie się rozwijać.
Rurki powinny być dość mocno zwinięte, tak by były sztywne i miały do 2 cm średnicy.
Gdy rurki są gotowe , smarujemy je olejem i posypujemy grubo mąką. Teraz zaczekają aż przygotujemy ciasto.
Ciasto:
Wszystkie składniki szybko zagniatamy, tak aby powstało gładkie ciasto. Jeśli nie chce się zlepić dodajemy jeszcze jedno żółtko.
Ciasto wałkujmy dość cienko i wykrawamy prostokąty , którymi owijamy lekko rurki. Dosłownie lekko, tak aby bardzo nie zaciskać ciasta na rurce.
Tak przygotowane rurki układamy na natłuszczonej i posypanej mąką blaszce.Pieczemy około 15 min do momentu zarumienienia. Należy uważać aby za bardzo nie spiec rurek bo przy ściąganiu z aluminiowej rurki będą się kruszyć. Studzimy i jeszcze lekko ciepłe delikatnie ściągamy z "profili".
Teraz wystarczy przygotować krem i mała niespodziankę.
Krem :
Śmietanę po dokładnym schłodzeniu ubijamy na sztywną pianę , pod koniec ubijania dodajemy cukier, odstawiamy do lodówki.
Niespodzianka:
Nutellę rozpuszczamy w gorącej kąpieli. (czyli miska nad garnkiem z gorącą wodą)
Rozpuszczoną nutellą oblewamy środek każdej rurki (ja oblewam tylko jeden bok), następnie szprycą napełniamy rurki bitą śmietaną.
Ostateczny szlif:
Posypujemy rurki cukrem pudrem .
Gotowe!!
Są inne niż te kupne, ale ręczę że zakochacie się w nich po pierwszym kęsie.
Kruchą z kremem, a bliżej rzecz ujmując z bitą śmietaną.
Sprawa nie zbyt łatwa, jeśli się nie posiada dobrego sprzętu. A że potrzeba, matką wynalazku to szybko myśląc- wymyśliłam.
Na pierwszy rzut oka , może wydawać się że to czasochłonne i trudne, ale chce wam pokazać że wystarczy troszkę chęci. A dla tych rurek warto.
Zaczniemy od przygotowania kilku pomocników.
Bo na czymś te rurki musimy przygotować. Będą nam potrzebne:
- Papier do pieczenia
- Folia aluminiowa
- Coś cienkiego i długiego, u mnie padło na szpikulec do szaszłyków
Papier powinien być krótszy od folii aluminiowej, a to dlatego aby po zawinięciu w nią rurki można było zawinąć końce do środka. Dzięki temu, folia nie będzie się rozwijać.
Rurki powinny być dość mocno zwinięte, tak by były sztywne i miały do 2 cm średnicy.
Gdy rurki są gotowe , smarujemy je olejem i posypujemy grubo mąką. Teraz zaczekają aż przygotujemy ciasto.
Ciasto:
- 2 szkl mąki
- 150 dkg masła
- 1/2 szkl. cukru pudru GELLWE
- żółtko
Wszystkie składniki szybko zagniatamy, tak aby powstało gładkie ciasto. Jeśli nie chce się zlepić dodajemy jeszcze jedno żółtko.
Ciasto wałkujmy dość cienko i wykrawamy prostokąty , którymi owijamy lekko rurki. Dosłownie lekko, tak aby bardzo nie zaciskać ciasta na rurce.
Tak przygotowane rurki układamy na natłuszczonej i posypanej mąką blaszce.Pieczemy około 15 min do momentu zarumienienia. Należy uważać aby za bardzo nie spiec rurek bo przy ściąganiu z aluminiowej rurki będą się kruszyć. Studzimy i jeszcze lekko ciepłe delikatnie ściągamy z "profili".
Teraz wystarczy przygotować krem i mała niespodziankę.
Krem :
- 200 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru Gellwe
Śmietanę po dokładnym schłodzeniu ubijamy na sztywną pianę , pod koniec ubijania dodajemy cukier, odstawiamy do lodówki.
Niespodzianka:
- 3 łyżki Nutelli
Nutellę rozpuszczamy w gorącej kąpieli. (czyli miska nad garnkiem z gorącą wodą)
Rozpuszczoną nutellą oblewamy środek każdej rurki (ja oblewam tylko jeden bok), następnie szprycą napełniamy rurki bitą śmietaną.
Ostateczny szlif:
Posypujemy rurki cukrem pudrem .
Gotowe!!
Są inne niż te kupne, ale ręczę że zakochacie się w nich po pierwszym kęsie.
Smacznego
Wspaniałe!!! Zapisuje do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam ale mi ślinka cieknie, mimo iż jestem przed śniadaniem;P
OdpowiedzUsuńOMG!! Ale ekstra! :D
OdpowiedzUsuńMega szukałam tego przepisu wszędzie bo kocham te rurki niestety w kawiarniach kosztują one przeszło 2,50 , a ja osobiście myślę że za dwa kęsy tyle zapłacic to dużo teraz będe mogła zrobić ich wiecej na dłużej prawie za darmo bo wszystkie potrzebe składniki w większości domów sa
OdpowiedzUsuńObserwuję .
http://mojmozg13.blogspot.com/
Ale narobiłaś mi smaku:) muszę spróbować zrobić sobie takie :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności:)
OdpowiedzUsuńo wow.. te takie chce!!!
OdpowiedzUsuńw kolejną sobotę wieczorem zapraszam ;)
UsuńŚwietnie ci wyszły.
OdpowiedzUsuńdziękuję
Usuńwooow pychotka!
OdpowiedzUsuńpomysłowe ;) gratuluję kreatywności
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńWyglądają smakowicie :) Ja bym nigdy nie wymyśliła jak je zrobić :)
OdpowiedzUsuńBoski pomysł i dzieki za mega łopatologiczne wyjaśnienia : serio - tego mi często brakuje w przepisach. A tutaj - zero pytań! Na bank zrobię :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie, kruche i delikatne rurki. Rozpływają się w ustach. Polecam ten przepis z całego serca 💗
OdpowiedzUsuńDzięki ☺️
Usuń