Tarta serowa niespodzianka.
U mnie jak zawsze ciasto na weekend z tego co w lodówce zbywa - czyli coś słodkiego praktycznie z niczego.
I tak dziś mam dla Was przepis na tartę , chociaż może to placek z serem i kremem? Jak zwał tak zwał wyszło pysznie.
Składniki na formę o średnicy 30 cm :
Ciasto:
Mąkę wymieszaną z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą posiekać z margaryną. Dolać zimne mleko i szybko zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na 15min.
Masa serowa:
Ser powinien być mielony , ale niekoniecznie. Twaróg można utrzeć dokładnie malakserem, dodajemy żółto, połowę cukru i nadal ucieramy aż powstanie puszysta masa. Białko ubijamy na sztywną pianę z małą szczyptą soli a pod koniec dodajemy resztę cukru. Do masy serowej dodajemy mąkę ziemniaczaną i skórkę otartą z cytryny dokładnie mieszamy a na koniec porcjami dodajemy ubitą pianę.
Krem:
Przygotować według przepisu na opakowaniu.
lub
Polewa:
1/3 kostki margaryny
4 łyżki cukru
4-5 łyżek dobrego kakaa
Margarynę z cukrem rozpuszczamy na małym ogniu. Ściągamy z ognia (chwilkę odczekujemy)po czym dodajemy przesiane kakao. Stawiamy jeszcze chwilkę na malutki ogień dokładnie mieszamy po dwóch minutach ,odstawiamy do przestygnięcia.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki , rozwałkowujemy i wykładamy na formę do tart. Ciasto dokładnie przyciskamy do brzegów (nadmiar odcinamy).
Na ciasto wykładamy masę serową. Pieczemy 15 min. w temp. 180 stopni C.
Na całkowicie wystudzone ciasto wykładamy krem i polewamy czekoladą.
I tak dziś mam dla Was przepis na tartę , chociaż może to placek z serem i kremem? Jak zwał tak zwał wyszło pysznie.
Składniki na formę o średnicy 30 cm :
Ciasto:
- 1/2 kostki margaryny
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- 50 ml zimnego mleka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę wymieszaną z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą posiekać z margaryną. Dolać zimne mleko i szybko zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na 15min.
- 250 g twarogu(najlepiej mielony)
- 1 duże jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego
- łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
Ser powinien być mielony , ale niekoniecznie. Twaróg można utrzeć dokładnie malakserem, dodajemy żółto, połowę cukru i nadal ucieramy aż powstanie puszysta masa. Białko ubijamy na sztywną pianę z małą szczyptą soli a pod koniec dodajemy resztę cukru. Do masy serowej dodajemy mąkę ziemniaczaną i skórkę otartą z cytryny dokładnie mieszamy a na koniec porcjami dodajemy ubitą pianę.
Krem:
- 1 opakowanie Kremu Karpatkowego w 5 min Delecta
Przygotować według przepisu na opakowaniu.
lub
- krem karpatkowy z przepisu na urodzinowe ciasto.
Polewa:
1/3 kostki margaryny
4 łyżki cukru
4-5 łyżek dobrego kakaa
Margarynę z cukrem rozpuszczamy na małym ogniu. Ściągamy z ognia (chwilkę odczekujemy)po czym dodajemy przesiane kakao. Stawiamy jeszcze chwilkę na malutki ogień dokładnie mieszamy po dwóch minutach ,odstawiamy do przestygnięcia.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki , rozwałkowujemy i wykładamy na formę do tart. Ciasto dokładnie przyciskamy do brzegów (nadmiar odcinamy).
Na ciasto wykładamy masę serową. Pieczemy 15 min. w temp. 180 stopni C.
Na całkowicie wystudzone ciasto wykładamy krem i polewamy czekoladą.
Smacznego
Mirus, Ty zawsze wyczarujesz cos pysznego! Az poslinilam telefonejro! ;)
OdpowiedzUsuńhihi oby munie zaszkodziło :P
UsuńAle apetyczne!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo zachęcająco :) z chęcią wypróbuje przepis :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie napisz czy smakowało :)
Usuńdaj kawałek ;)
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie! :)
OdpowiedzUsuńjeszcze lepiej smakuje ;)
UsuńDzis wykonalam owa tarte. Potwierdzam, ze jest bardzo smaczna!
OdpowiedzUsuń:D oooo to dla mnie najlepsza rekomendacja :)
Usuń