Jak wykorzystać resztki majonezu? - Bardzo Kruche ciastka z chrupiącą posypką.
Też tak macie że po świętach Wielkanocnych zostają Wam resztki majonezu w słoiku i nie bardzo wiadomo co z tym począć?
Ani to do sałatki, ani na jajko, zresztą kto jada jajka zaraz po świętach ... już dosyć, już basta! jak to pewien robaczek powiadał.
Teraz nie będzie problemu, że taka reszteczka - łyżeczka się marnuje. Wystarczy zrobić ciastka z mojego przepisu i gotowe, a sami się przekonacie jak ciastka na majonezie Was zaskoczą.
Składniki:
1 1/2 szklanki mąki
2 łyżki majonezu
4 łyżki masła/margaryny
2 łyżki cukru pudru
Posypka
Garść pestek (dynia, słonecznik, sezam, rodzynki)
2 łyżki cukru
1 łyżka miodu
2 łyżki masła
Zimne masło siekamy z przesianą mąką i cukrem aż powstanie mokry "piasek", dodajemy majonez i szybko zagniatamy ciasto (gdyby nie chciało się połączyć, można dodać jeszcze odrobinę majonezu lub łyżkę zimnego mleka). Odstawiamy do lodówki na 15 minut.
Ciasto po schłodzeniu, rozwałkowujemy na grubość 0,5cm i szklanką wykrawamy ciastka.
Układamy ciastka na dużej blaszce i wrzucamy do nagrzanego piekarnika pieczemy 10 min w 180'C.
W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło cukier i miód, dorzucamy dowolne pestki i doprowadzamy do wrzenia.
Po 10 minutach pieczenia otwieramy piekarnik i na ciepłe ciastka nakładamy podprażone w karmelu pestki, pieczemy jeszcze 5-7min ,uważając żeby ciasteczka się nie przypaliły.
Ciasteczka wystudzić, przed podaniem i uważać przy wyjmowaniu bo są naprawdę delikatne.
Ani to do sałatki, ani na jajko, zresztą kto jada jajka zaraz po świętach ... już dosyć, już basta! jak to pewien robaczek powiadał.
Teraz nie będzie problemu, że taka reszteczka - łyżeczka się marnuje. Wystarczy zrobić ciastka z mojego przepisu i gotowe, a sami się przekonacie jak ciastka na majonezie Was zaskoczą.
1 1/2 szklanki mąki
2 łyżki majonezu
4 łyżki masła/margaryny
2 łyżki cukru pudru
Posypka
Garść pestek (dynia, słonecznik, sezam, rodzynki)
2 łyżki cukru
1 łyżka miodu
2 łyżki masła
Zimne masło siekamy z przesianą mąką i cukrem aż powstanie mokry "piasek", dodajemy majonez i szybko zagniatamy ciasto (gdyby nie chciało się połączyć, można dodać jeszcze odrobinę majonezu lub łyżkę zimnego mleka). Odstawiamy do lodówki na 15 minut.
Ciasto po schłodzeniu, rozwałkowujemy na grubość 0,5cm i szklanką wykrawamy ciastka.
Układamy ciastka na dużej blaszce i wrzucamy do nagrzanego piekarnika pieczemy 10 min w 180'C.
W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło cukier i miód, dorzucamy dowolne pestki i doprowadzamy do wrzenia.
Po 10 minutach pieczenia otwieramy piekarnik i na ciepłe ciastka nakładamy podprażone w karmelu pestki, pieczemy jeszcze 5-7min ,uważając żeby ciasteczka się nie przypaliły.
Ciasteczka wystudzić, przed podaniem i uważać przy wyjmowaniu bo są naprawdę delikatne.
!!SMACZNEGO!!
Wygladaja cudnie!!! I nawet mam wszystkie skladniki w domu. :P
OdpowiedzUsuńsą przepyszne, aż rozpływają się w ustach :D
UsuńCiasteczka z majonezem ojej pierwsze" słyszę" muszę się skusić na upieczenie ich w weekend.
OdpowiedzUsuńdziwnie brzmi, ale są naprawdę pyszne ;)
UsuńWyglądają bosko, choć u nas majonez schodzi na bieżąco ;)
OdpowiedzUsuńJa nie mam problemu z majonezowymi resztkami, ale ciasteczka chętnie zrobię :)
OdpowiedzUsuńJa Cię proszę, przepyszne wyglądają i te bakalie !
OdpowiedzUsuńAleż mi dziewczyno narobiłaś ochoty <3
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają, takich ciasteczek jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuń