Placek drożdżowy. Z masą śmietanową i owocami (porzeczki)
Dziś kolejny przepis z porzeczkami, ale to uniwersalne ciasto i można wykorzystać do niego inne owoce, morele, jabłka, jagody czy jeżyny. Wszystko zależy od naszego gustu, albo najzwyczajniej tego co w zasobach kuchennych posiadamy.
To drożdżowe ciasto ma jeszcze jedną , miłą zaletę - ma mało cukru- a mimo to jest pyszne.
Ciasto najładniej wygląda upieczone w tortownicy - składniki na blaszkę średnicy 26 cm.
Składniki:
Ciasto:
~ 300 g mąki pszennej
~ 30 g cukru(dwie łyżki)
~ 30 g drożdży
~ 125 ml letniego mleka
~ 50 g roztopionego masła
~ jajo
~ szczypta soli
Masa:
~ 200 ml śmietanki
~ opakowanie cukru waniliowego
~ 1 łyżka cukru
~ 2 jaja
~ 3 łyżki budyniu śmietankowego
~ owoce - tu porzeczki ok. 400 g
Przygotowujemy zaczyn. Drożdże, ze szczyptą cukru i czterema łyżkami mąki , zalewamy letnim mlekiem, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiewamy, mieszamy z resztą cukru i solą. Do rozmnożonych drożdży, dodajemy wszystkie składników i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia, pod ściereczką na 20-30 minut.
Śmietankę mieszamy z jajami,cukrem waniliowym, cukrem, budyniem, dokładnie mieszamy, do uzyskania gładkiej masy. (pachnie jak waniliowe lody) . Owoce umyć, przygotować do wyłożenia na ciasto.W przypadku porzeczek/truskawek odszypułkować, morele, brzoskwinie, czy śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki.
Teraz znów miętosimy ciasto (ono to lubi) , rozkładamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i lekko dociskając dopasowujemy do foremki. Teraz znów powinniśmy odstawić na 10 minut. ( w tym czasie możemy posprzątać ;))
Gdy ciasto ponownie lekko się ruszy, wkładamy równomiernie owoce(te większe "dupką" do góry) zalewamy masą śmietanową. I do piekarnika, nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy 40-45 minut.
I gotowe . Dla lubiących na słodko ciasto można po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!
Lubicie pulchne drożdżowe ciasta??
na pewno jeszcze pyszniejszy niż wygląda
OdpowiedzUsuńNo takie niepozorne, ale jest pyszne :)
UsuńUwielbiam ciasto drożdżowe. Ale u nas specjalistką jest babcia, więc ja już się tym nie zajmuję :)
OdpowiedzUsuńMoże jutro się zbiórek w sobie i wezmę się za nie :)
OdpowiedzUsuńwykorzystałam ciasto jako bazę do ciasta z truskawkami i kruszonką, wyszło genialne :D
OdpowiedzUsuńSuper,cieszą mnie takie komentarze :)
Usuń