Placek drożdżowy. Z masą śmietanową i owocami (porzeczki)


Dziś kolejny przepis z porzeczkami, ale to uniwersalne ciasto i można wykorzystać do niego inne owoce, morele, jabłka, jagody czy jeżyny. Wszystko zależy od naszego gustu, albo najzwyczajniej tego co w zasobach kuchennych posiadamy.
To drożdżowe ciasto ma jeszcze jedną , miłą zaletę - ma mało cukru- a mimo to jest pyszne.
Ciasto najładniej wygląda upieczone w tortownicy - składniki na blaszkę średnicy 26 cm.



Składniki:
Ciasto:
~ 300 g mąki pszennej
~ 30 g cukru(dwie łyżki)
~ 30 g drożdży
~ 125 ml letniego mleka
~ 50 g roztopionego masła
~ jajo
~ szczypta soli

Masa:
~ 200 ml śmietanki
~ opakowanie cukru waniliowego
~ 1 łyżka cukru
~ 2 jaja
~ 3 łyżki budyniu śmietankowego
~ owoce - tu porzeczki ok. 400 g


Przygotowujemy zaczyn. Drożdże, ze szczyptą cukru i czterema łyżkami mąki , zalewamy letnim  mlekiem, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiewamy, mieszamy z resztą cukru i solą. Do rozmnożonych drożdży, dodajemy wszystkie składników i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia, pod ściereczką na 20-30 minut.

Śmietankę mieszamy z jajami,cukrem waniliowym, cukrem, budyniem, dokładnie mieszamy, do uzyskania gładkiej masy. (pachnie jak waniliowe lody) . Owoce umyć, przygotować do wyłożenia na ciasto.W przypadku porzeczek/truskawek odszypułkować, morele, brzoskwinie, czy śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki.

Teraz znów miętosimy ciasto (ono to lubi) , rozkładamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i lekko dociskając dopasowujemy do foremki. Teraz znów powinniśmy odstawić na 10 minut. ( w tym czasie możemy posprzątać ;))

Gdy ciasto ponownie lekko się ruszy, wkładamy  równomiernie owoce(te większe "dupką" do góry) zalewamy masą śmietanową. I do piekarnika, nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy 40-45 minut.
I gotowe . Dla lubiących na słodko ciasto można po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.











Smacznego!!

Lubicie pulchne drożdżowe ciasta??

6 komentarzy:

  1. na pewno jeszcze pyszniejszy niż wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasto drożdżowe. Ale u nas specjalistką jest babcia, więc ja już się tym nie zajmuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Może jutro się zbiórek w sobie i wezmę się za nie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy6/11/2015

    wykorzystałam ciasto jako bazę do ciasta z truskawkami i kruszonką, wyszło genialne :D

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że poświęcasz swój cenny czas na napisanie tych kilku słów.
Dziękuję.

Obsługiwane przez usługę Blogger.