Sernik z porzeczkami
Mimo, że dziś mój trzeci dzień bez cukru to chociaż na zdjęcie popatrzę i się poślinię.
To dość prosty przepis, z gotowego twarożku do serników. Zazwyczaj wolę robić sernik z niemielonego sera, ale z braku czasu można się czasem posiłkować gotowcem. Tylko czytajcie etykiety i kupujcie ser z serem, bez mąki i miliona konserwantów.
No to Voilà
Składniki:
Ciasto:
~ 250g mąki~125g masła/margaryny
~ 100g cukru
~ 1 jajo
~ szczypta proszku do pieczenia
~ szczypta soli
Masa:
~ 750g twarogu( tu użyty gotowy w wiaderku )
~ opakowanie budyniu waniliowego(bez cukru)
~ 200 g cukru
~ 1 łyżeczka skórki z cytryny
~ 5 jaj
~ 75 g masła/margaryny
~ szczypta soli
~ pół szklanki porzeczek czerwonych
~ kilka rodzynek(opcjonalnie, ja dodaje dla moich córek lubią je wybierać z ciasta)
Sos karmelowy: (na wierzch)
~ 2 łyżki ciemnego cukru
~ 2 łyżki wody
~ 2łyżki mleka
Przygotowanie:
Składniki na ciasto posiekać i zagnieść szybko ciasto.Pamiętajcie że na kruche ciasto składniki, a zwłaszcza masło powinny być zimne. Ciasto zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce 30min.
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę (nie podjadać,bo nie wyjdzie :P)
białka oczywiście ubijamy na sztywną pianę dodając do nich szczyptę soli.
Następnie ucieramy(może być mikserem) twaróg, dodając do niego, utarte żółtka, budyń,skórkę z cytryny oraz roztopione i wystudzone masło. Do utartej masy dodajemy stopniowo ubite białka i mieszamy dokładnie, ale delikatnie ŁYŻKĄ! , na sam koniec dodajemy umyte i odszypułkowane porzeczki i ewentualnie nasączone w herbacie rodzynki.
Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy, do wyłożonej papierem do pieczenia, tortownicy ( średnica 26cm). Wyklejamy wysoki brzeg, (można widelcem lekko przycisnąć rant do ścianek lepiej się trzyma)
Na ciasto wykładamy masę serową , wygładzamy wierzch.
Wstawiamy do Piekarnika nagrzanego do175 stopni C, pieczemy 60minut.
W tym czasie przygotowujemy sos.Do małego rondelka lub na patelnię wrzucamy ciemny cukier,chwilkę ogrzewamy dodajemy wodę, mleko i ciągle mieszając rozpuszczamy dokładnie cukier aż masa lekko zgęstnieje.
Po 60 minutach posmarować ciasto sosem i piec jeszcze 10minut.
Sernik studzimy w piekarniku, nie wyciągamy po upieczeniu bo opadnie.
Smacznego!!
dla mnie sernik z rodzynkami, porzeczkami i podobnymi to nie sernik :P
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, serniki to moje ulubione ciasta , do tego uwielbiam kwaskowe owoce
OdpowiedzUsuńo kurcze, wprosilibyśmy do Cb jak nic..
OdpowiedzUsuńZapraszam kochani :) w ramach tego magistra ;)
UsuńWspaniały sernik dla mnie serniki to najlepsze ciasta:)
OdpowiedzUsuńmniam mniam mniam :D
OdpowiedzUsuń