Krakersy z sezamem i masłem z nerkowców

10:15






Masło z nerkowców  Primavika to nowość na naszym rynku.
Miałam  szczęście wygrać ten produkt na facebookowym profilu tej marki. Z dniem w którym masło do mnie dotarło, zostałam zauroczona i z dnia na dzień pałam do niego coraz większą miłością.
Pasuje niemal do wszystkiego i zainspirowało mnie niesamowicie czego dowodem są właśnie  te krakersy.
Muszę Wam powiedzieć, zapach przy zagniataniu ciasta jest tak orzechowy, że ledwo mogłam powstrzymać się żeby nie ugryźć surowego placka ;)
Tak więc, tego... osoby z problemami w kwestii "silnej woli" powinny uważać używając tego masła (do czegokolwiek) jest ryzyko że zjecie całą zawartość słoiczka na raz.




Składniki:
~ 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej
~ 1/4 szklanki ziaren sezamu
~ 2 łyżki masła
~ 2 łyżki masła z nerkowców (można zastąpić masłem orzechowym bez soli i cukru)
~ 1/4 łyżeczki soli
~ 1/4 łyżeczki cukru pudru
~ 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania)
~ 3 łyżki zimnej wody

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sezam, sól, cukier i delikatnie mieszamy aby składniki równo się rozłożyły w mące.
Do suchych składników dorzucamy oba masła i "szczypiemy" składniki tak, aby powstały mokre okruchy.
Żółtko "rozkłócamy" widelcem wlewamy do okruchów i delikatnie mieszamy. Dodając po łyżce wody zagniatamy ciasto.

Ciasta nie trzeba leżakować w lodówce, można je od razu rozwałkować na cienki placek i wykrawać foremką ciasteczka (moje mają 5cm średnicy)

Ciasteczka układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem (można posypać ulubionymi dodatkami, sezam, mak, zioła, gruba sól) i pieczemy 20 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku do 170 stopni C.








14 komentarzy:

Miło mi, że poświęcasz swój cenny czas na napisanie tych kilku słów.
Dziękuję.

Obsługiwane przez usługę Blogger.