Najlepsza domowa Tortilla - jak zrobić.

16:41
Jestem fanką tego pieczywa, jednak nie zawsze mam czas żeby jechać po kilka placków do sklepu.( mieszkam "na końcu świata" i wypad do sklepu to całkiem spora wyprawa).
Z resztą patrząc czasem na skład (i cenę) otwiera mi się nóż w kieszeni: na cholerę w zwykłych plackach pszennych masa konserwantów i polepszaczy?
Znaczy, ja wiem, ale nie zamierzam tego podawać swoim bliskim. Wpadłam na myśl że jak kobiety w meksyku robią je same to i ja mogę.
Wypróbowałam kilka przepisów, nie zawsze wychodziło mi to co chciałam uzyskać, ale po kilku wpadkach chyba jakiś efekt zadowalający jest.
Inspirację i sposób wykonania zaczerpnęłam od kilku meksykańskich blogerów, więc nie mogło się nie udać.


Składniki:
~ 2 i 1/2 szklanki mąki
~ 1 łyżeczka soli
~ 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
~ 1/3 szklanki oleju
~ szklanka ciepłej wody

Suche składniki wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Do małego dołka wlewamy olej i delikatnie mieszamy jedynie w tym dołku aby olej wciągnął mąkę. Mieszając ciasto, małym strumieniem wlewamy ciepłą wodę, ale tylko tyle aby składniki zaczęły się lekko łączyć.
Nie wlewamy całej szklanki wody na raz, bo ciasto może wyjść za lepkie i będzie trzeba dosypać mąkę co spowoduje, że ciasto będzie twarde i trudne do rozwałkowania.
Lekko zarobione ciasto wyjmujemy na blat i wyrabiamy dalej zagniatając ciasto, musi być gładkie i sprężyste.
Gdy ciasto będzie gotowe dzielimy je na 10 części i z każdej toczymy małą kulkę, którą delikatnie spłaszczamy - robimy małe dyski.
Tak przygotowane porcje układamy na czystej ściereczce, przykrywamy drugą i zostawiamy na 20-30min.
Tej czynności nie można pominąć , ciasto po prostu musi poleżakować
Teraz już  poleci z górki, każdy krążek należy rozwałkować na bardzo cieniutki placek, podsypując małą ilością maki. (pamiętajcie,że placki  podczas smażenia lekko napęcznieją). Jeśli nie wychodzą Wam dość równe można je ładnie okroić , przykładając np. talerz o wybranym rozmiarze.
Do smażenia placków najlepiej użyć suchej patelni z powłoką ceramiczną ,teflonową itp. aby placki nie przywarły.
Obróbka termiczna jest dość szybka bo to zaledwie 20-30 sekund z każdej strony, na mocno rozgrzanej patelni.
Usmażone placki przykrywamy ściereczką aby nie wyschły.

Tortille można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło. Z dodatkami wedle uznania, nie tylko gyros i ala kanapki do nich pasują, znam też kilka wersji na słodko.
W lodówce w zamkniętym pojemniku, lub w torebce z klipsem można przechowywać je do 5 dni. Oczywiście można je również zamrażać, ale każdy placek należy oddzielić od siebie papierem do pieczenia.

Spróbujcie zrobić domowe tortille, zobaczycie  są o niebo lepsze niż gumowate kapcie ze sklepu.







Smacznego!!!

26 komentarzy:

  1. Anonimowy10/21/2014

    dziękuję za przepis i będę wdzięczna za propozycje "nadzienia" ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno za jakiś czas wrzucę jakieś pomysły na iciekawe wykorzystanie tortilli

      Usuń
    2. Anonimowy9/07/2015

      Suuper przepis... upiekły się idealnie....pozdrawiam!😊

      Usuń
    3. Dziękuję, cieszą mnie takie komentarze. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Jesteś niesamowita. Na pewno skorzystam z przepisu! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi smaka narobilas!

    OdpowiedzUsuń
  4. Będę musiała kiedyś wykorzystać ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy10/22/2014

    No nareszcie znalazłam to czego szukałam,dzięki!!!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. O matko,ale apetycznie wyglądają mniam

    OdpowiedzUsuń
  7. O rany jak to fajnie świeżo i pysznei wygląda :) Zapisuję i wykorzystam. Jesteś geniuszem kulinarnym dla mnie. Tworzysz proste ale ciekawe rzeczy ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy10/29/2014

    Dzięki! Próbowałam kiedyś robic tortille sama ale wyszły mi takie chodaki, że jakby nimi rzucać to by ubily. Więc przepis super, z pewnością skorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. yyy też miałam takie przypadki, z tym przepisem wyjdą na bank.

      Usuń
  9. Ale fajna. Nigdy nie robiliśmy, ale lubię jeść takie gotowe.
    M.

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzisiaj próbuję. Oby wyszło ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygladaja oblednie !!napewno je zrobie, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. zrobilam dzis na probe z polowy porcji wyszy 3 dorodne placki !! coz moge powiedziec.. WSPANIALE !!!< polecam, naprawde warto, dziekuje autorce za przepis,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. A można w piekarniku?
    Nie mam 🍳 patelni grillowej .

    OdpowiedzUsuń
  14. Można jakoś podgrzać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, jak wszystkie tego typu produkty. Można podgrzewać na patelni, opiekaczu czy w tosterze albo w piekarniku.

      Usuń

Miło mi, że poświęcasz swój cenny czas na napisanie tych kilku słów.
Dziękuję.

Obsługiwane przez usługę Blogger.