Porzeczkowy keczup
Wiecie, że porzeczki uprawiano już w XV i XVI w.?
Niestety nadal są niedoceniane, ale bywają miłośnicy tych pięknych trzech sióstr: biała, czerwona i czarna.
Osobiście uwielbiam pod każdą postacią i jestem autentyczną porzeczkową fanką.
Przepis na keczup obiecałam już w zeszłym roku fanom na facebooku, ale dopiero dziś udało mi się pięknie oprawić całość i dzielę się nim z wami.
Mam nadzieję, że pokochacie go tak jak ja. Sos jest idealny do serów mięs i wędlin, ale tak naprawdę zastosowań ma wiele.
Składniki
Goździki, pieprz i ziele, mielimy w młynku lub dokładnie ucieramy w moździerzu.
Porzeczki płuczemy, osuszamy, czyścimy z szypułek i zasypujemy cukrem w wysokim rondelku. dodajemy przyprawy oraz ocet i ciągle mieszając "smażymy" .
Należy pamiętać, aby nie zostawiać porzeczek samych. Bo szybko uciekają z garnka, ewentualnie przypalą się w sekundzie i sos będzie do wyrzucenia. Czas smażenia zależy troszkę od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Jeśli lubimy lekko płynny do wystarczy 15-20 minut, natomiast keczup gęściejszy potrzebuje 20-30 minut mieszania na średnim ogniu.
Gorącym keczupem, napełniamy wyparzone wcześniej słoiczki, natychmiast zakręcamy, stawiamy do góry dnem przykrywamy ściereczką i pozostawiamy tak do wystygnięcia. Sprawdzają się nieduże słoiczki 125-150 ml. Idealnie zastępują żurawinę :)
Smacznego.
PS: Dawno nie robiłam food fotek musiałam się wyżyć ;) wybaczcie ilość zdjęć.
Osobiście uwielbiam pod każdą postacią i jestem autentyczną porzeczkową fanką.
Przepis na keczup obiecałam już w zeszłym roku fanom na facebooku, ale dopiero dziś udało mi się pięknie oprawić całość i dzielę się nim z wami.
Mam nadzieję, że pokochacie go tak jak ja. Sos jest idealny do serów mięs i wędlin, ale tak naprawdę zastosowań ma wiele.
Składniki
- 2 kg czerwonych porzeczek
- 1 kg cukru
- 250 ml octu 5%
- łyżka mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki goździków
- łyżeczka pierzu
- łyżeczka ziela angielskiego
- szczypta soli
Goździki, pieprz i ziele, mielimy w młynku lub dokładnie ucieramy w moździerzu.
Porzeczki płuczemy, osuszamy, czyścimy z szypułek i zasypujemy cukrem w wysokim rondelku. dodajemy przyprawy oraz ocet i ciągle mieszając "smażymy" .
Należy pamiętać, aby nie zostawiać porzeczek samych. Bo szybko uciekają z garnka, ewentualnie przypalą się w sekundzie i sos będzie do wyrzucenia. Czas smażenia zależy troszkę od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Jeśli lubimy lekko płynny do wystarczy 15-20 minut, natomiast keczup gęściejszy potrzebuje 20-30 minut mieszania na średnim ogniu.
Gorącym keczupem, napełniamy wyparzone wcześniej słoiczki, natychmiast zakręcamy, stawiamy do góry dnem przykrywamy ściereczką i pozostawiamy tak do wystygnięcia. Sprawdzają się nieduże słoiczki 125-150 ml. Idealnie zastępują żurawinę :)
Smacznego.
PS: Dawno nie robiłam food fotek musiałam się wyżyć ;) wybaczcie ilość zdjęć.
Narobiłaś mi apetytu, muszę spróbować, może wyjdzie;]
OdpowiedzUsuńWyjdzie na pewno :)
UsuńPorzeczki lubimy, taki ketchup może być fajnym dodatkiem.
OdpowiedzUsuńmoże, może ;)
UsuńNie jestem fanką czerwonej porzeczki bo kwaśna,ale w przerobiona już mi jakoś wchodzi:) . Ten twój sposób jest super przypomina mi trochę żurawinę:)
OdpowiedzUsuńAga, ale na mój gust, te porzeczki są lepsze niż dostępna w ogólnej sprzedaży, żurawina do mięs i serów. Żurawina bywa cierpka (z natury), a tu obiecuję nic takiego się nie zdarzy. ;)
Usuńno dobrze za rok na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia i super pomysl - ja uwielbiam porzeczki od zeszlego roku, gdy pod koniec ciazy pochlanialam ich kilogramy , agrest takze:)
OdpowiedzUsuńAgata dziękuję. Moja miłość do tych owoców, nie maleje od dzieciństwa ...agrest też uwielbiam mam pyszny przepis na lody o tym smaku :D
Usuńświetny pomysł! muszę koniecznie zrobić na zimę!
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę smacznie, chętnie wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie!!
UsuńKiedyś robiłam podobny, tylko bez cynamonu i goździków. Następnym razem spróbuję je dodać, pewnie wyjdzie smaczniejszy :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować. Ja w tym roku mam nadzieję zrobić zapasy na kolejne dwa lata 😉
Usuń