Gruszki w sosie karmelowym z kruszonką.
Gruszki to jeden z owoców za który uwielbiam jesień.
Troszkę niedoceniany, pomijany i ustępujący miejsca jabłku. Chociaż moim zdaniem niesłusznie i należy się gruszce równouprawnienie.
Te bardzo kobiece owoce, pasują nie tylko jako dodatek do ciast, czy deserów, ale również do mięs i dań wytrawnych. Są bardzo wdzięczne ale równie wymagające ...
Ale żeby nie zasypiać gruszek w popiele, podam Wam szybki przepis na pyszny deser. I chociaż wszem wiadomo, że od gruszek boli brzuszek( bo są ciężko strawne), to nie obiecuję Wam gruszek na wierzbie, ale realny podniebienne uniesienie.
Składniki:
6-7 niedużych dojrzałych gruszek.
Sos karmelowy:2 łyżka masła
4 łyżki cukru (czubate)
3/4 szklanki mleka
To nie jest typowy sos karmelowy, ale sposób przygotowania jest podobny.
Na patelni/rondelu o grubym dnie (najlepiej teflonowej) roztapiamy masło razem z cukrem. Gotujemy do momentu, aż cukier zacznie przybierać złoty kolor. Zdejmujemy na chwile z palnika, mieszając powoli dodajemy ciepłe/letnie mleko. Cukier się skrystalizuje, ale po postawieniu ponownie rondelka/patelni na ogniu (ciągle mieszając) ładnie się znów rozpuści.
Uwaga: 1.Przy wlewaniu płynu do karmelu , należy uważać, aby się nie poparzyć, bo przy gwałtownej reakcji mocno pryska. 2.Do mieszania używać drewnianej łyżki, karmel się ładnie rozprowadza.
Gotujemy na małym ogniu około, 6-7min aż mleko delikatnie się zredukuje. Zdjąć z ognia.
Kruszonka:
100 g margaryny
100 g cukru
200 g mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
Wszystko wrzucamy do jednej miski i rozcieramy palcami do uzyskania okruszków.
Gruszki, obieramy ( można pozostawić ogonki jeśli są), odkrawamy "dupki" aby gruszki ładnie stały w naczyniu żaroodpornym. Ustawione gruszki oblewamy sosem (po owocach) a następnie grupo posypujemy kruszonką. Pieczemy ok.20 minut w 160 stopniach C. do lekkiego zrumienienia kruszonki.
Gruszki będą delikatnie miękkie.
Smacznego.!!
Kupię gruszki i do dzieła zobaczymy jak Jasiowi posmakuje i ukochanemu M. :)
OdpowiedzUsuńAguś ty zawsze wiesz co pyszne hihi
UsuńJak zobaczyłam zdjęcie to myślałam, że coś trudnego, ale wydaję się łatwizna :)
OdpowiedzUsuńZrobię na pewno i dam znać :)
Łatwe przepisy są najlepsze ;)
UsuńMniam. Od samego patrzenia, zrobiłyśmy się głodne. Osobiście wolimy gruszki, niż jabłka.
OdpowiedzUsuńMa się rozumieć, gruszki królowe jesieni :)
Usuń