LubelLOVE Inspiracje - wiosenny makaron z botwiną i groszkiem.
Ostatnio zapomniałam, jakie jedzenie jest inspirujące.
Taka mała, zimowa rutyna nas dopadła, ale na szczęście wiosna wróciła, a razem z nią wysyp młodych warzyw.
Uwielbiam czas nowalijek, kryje się w nich ogrom możliwości i oczywiście zdrowia.
Tym razem padło na botwinę, młode buraki ćwikłowe i nowy makaron Mini 5 warzyw od Lubelli.
Słoneczko i długi dzień trzeba wykorzystać na maxa, więc danie musi być szybkie, sycące i lekkie, nikt nie ma ochoty sterczeć w kuch godzinami.
Do dzieła:
Potrzebujemy na 2 porcje.
- pół opakowania makaronu Lubella Mini rurki z warzywami
- mały pęczek młodziutkiej botwiny
- ząbek czosnku
- pół szklanki zielonego groszku (świeży lub mrożony)
- natka pietruszki
- kilka listków estragonu i mięty
- olej
- sól i pieprz
- migdały w płatkach
Makaron ugotuj na pół twardo, odcedź. Natkę, miętę i estragon umyj, osusz i posiekaj, wymieszaj z 4 łyżkami oliwy, przypraw solą i pieprzem, dodaj do makaronu, wymieszaj. Dokładnie umyj botwinę, pokrój razem z liśćmi.
Rozgrzej patelnię o grubym dnie, z odrobiną oleju, wrzuć buraczek, posiekany ząbek czosnku i smaż na małym ogniu aż listki delikatnie zmiękną, a buraczki staną się jędrne. Dodaj groszek, wystarczy, że złapie lekko temperaturę i nabierze koloru, na koniec dodaj ugotowany makaron z ziołami.
Przemieszaj aż składniki się połączą Danie na talerzu posyp płatkami miałowymi lub orzechami pinii i ...gotowe.
Proste, smaczne i zdrowe, a makaron warzywny to fajna alternatywa dla niejadków, wzbogacenie smaku i fajny kolorowy akcent, każdej potrawy.
Zachęcam Was do poznania nowych makaronów Mini od Lubella
Smacznego !!
Przepyszny przepis ! :)
OdpowiedzUsuńA czy znasz już książkę "Zatrzymać dzień" ?
Ja znalazłam w niej dużo cennych informacji odnośnie zdrowej diety na całej mojej rodziny :)
Oprócz tego spora dawka motywacji.
Szczerze polecam
ale pyszności, z chęcią bym zjadła coś takiego. ;-)
OdpowiedzUsuńAnna zapraszam z chęcią przygotuje jeszcze raz i poczęstuje.
Usuń