Szybkie ciasto całoroczne z owocami.
Ostatnio jedna z koleżanek blogowych, napisała, że mój blog kojarzył jej się, do niedawna z pieczeniem i fajnymi ciastami.
I w sumie rzeczywiście niedawno tak było. Każdy mój wymysł podrzucałam Wam na blog.
Dlaczego przestałam?
Nie piekłam nic nowego. Nie piekłam w ogóle. Nie chciało mi się focić w pośpiechu, przed zjedzeniem całej blachy ciasta.
Ale może teraz, latem, nadgonię zaległości? Okazji jest sporo więcej, a i dostępność owoców i innych ciekawych składników jest o wiele większa.
Hmm... w sumie, to i chęci więcej.
Też tak macie?
Dzisiejsze szybkie ciacho, na podstawie starego przepisu na ciasto całoroczne. Trochę zmodyfikowane, ale wyszło znakomite.
Dlaczego całoroczne? Bo nawet gdy owoce na ciasto są mało dostępne, to można zrobić je w wersji, nie owocowej i też będzie idealne.
Składniki:
ciasto
5 jaj
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa
300 g białego twarogu krówka
łyżka budyniu śmietankowego
owoce
u mnie tym razem 12-14 szt drobnych moreli
Morele myjemy dokładnie, rozkrawamy na pół, wyjmujemy pestki.
Ubijamy pianę z białek, stopniowo dodajemy cukier, a na koniec do ubitych na sztywno białek, pojedynczo żółtka (odlewamy szklankę)
Przesianą i wymieszaną z proszkiem mąkę dodajemy partiami do masy jajecznej i mieszamy dokładnie łyżką, na sam koniec dolewamy olej. Masę wylewamy na dużą blachę, rozprowadzamy dokładnie po całej blaszce.
Twarożek dokładnie ucieramy, ja robię to ręcznym blenderem. Dodajemy odlaną masę jajeczną, łyżkę budyniu i mieszamy dokładnie
Masę serową, wykładamy na ciasto, delikatnie rozprowadzamy, na tak przygotowane ciasto wysypujemy owoce, ja delikatnie wcisnęłam morele w masę serową.
Pieczemy około 40 min w temperaturze 170- 180 stopni. ciasto po upieczeniu powinno mieć złote brzegi.
Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Gotowe.
Bierzcie i korzystajcie.
A wiecie, że jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa? Już 150 g surowych moreli pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na witaminę A ! Morela jest absolutnym liderem w tej dziedzinie, żadne z warzyw i owoców nie jest im w stanie dorównać.
Czyli jakby nie patrzeć , ciasto z morelami jest dobre na wsio i można jeść bez wyrzutów sumienia. ;)
Fajne, smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńU mnie ten sam problem - nie nadążam ze zrobieniem fotki nim łasuchy wszystko zjedzą. A nie mam nawyku robienia tylko do zdjęć bo zwyczajnie brak mi na to czasu ;)
No właśnie dlatego i u mnie teraz mało wpisów z przepisami, bo rzadko kiedy coś zostaje z tego co ugituje czy upiekę
UsuńMniam. Odstawiłam słodycze!!! 4 dzień męki.... A myślisz że z malinami wyjdzie?
OdpowiedzUsuńWyjdzie z malinami na 100 %
UsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńA dziękuję, starałam się.
UsuńNo kochana to ciasto musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńDzięki Aguś
UsuńCiasto, które faktycznie zrobić można o każdej porze roku. Pozdrawiam:-)
OdpowiedzUsuń