Wykwintny dżem czereśniowy z pieprzem

20:42


W tym roku mamy owocowy urodzaj, wiśnie, czereśnie, maliny, wszystko dojrzewa w zaskakująco szybkim tempie.  Owoców jest tak dużo, że nie jesteśmy w stanie wszystkiego na bieżąco zjeść, dlatego przetworowy czas musiałam zacząć dość wcześnie.

Tradycyjne dżemy stoją już na spiżarnianych półkach, a teraz pora na coś bardziej wykwintnego.
Dżem z czereśni to drugi z moich ulubionych dodatków do mięs i serów, zaraz po porzeczkowym keczupie, łatwy w przygotowaniu i świetny w smaku. Może trochę zaskakujący, ale takie właśnie nieoczywiste połączenia są najlepsze.

Składniki:

  •  1,5 kg czereśni 
  • 1 kg cukru żelującego
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka ziaren  czarnego pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej (świeżo startej)

Czereśnie dokładnie myjemy, przebieramy, wybieramy tylko te zdrowe, jędrne i usuwamy  z nich pestki. Niestety czereśnie nie drylują się tak fajnie jak wiśnie, ale wystarczy ostry nożyk i idzie to dość sprawnie.

Pół kilograma wydrylowanych czereśni kroimy na połówki i ćwiartki resztę miksujemy.
W misce mieszamy zmiksowane i pokrojone czereśnie razem z octem i cukrem, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny, aby czereśnie się przegryzły.

Po tym czasie mieszamy czereśnie ponownie, wrzucamy wszystko do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy temperaturę gotowania i cały czas mieszając, gotujemy około 10 minut.
Pieprz rozgniatamy delikatnie w moździerzu i razem z gałką muszkatołową dodajemy pod koniec gotowania.

Gorący dżem przekładamy do małych wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.  Ot i tyle. Chwila, moment i mamy pyszne, piękne, nietuzinkowe słoiczki z zaczarowaną zawartością.
Smacznego.








        


13 komentarzy:

  1. Apetyczny jest,i to bardzo.
    I wiesz co?
    Wisisz mi zielony groszek :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego połączenia nie znałam. Wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz koniecznie wypróbować, świetnie się komponuje.

      Usuń
  3. Czeresnie z pieprzem🤔🤔no to naprawde niestandardowe polaczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam takie niestandardowe połączenia.

      Usuń
  4. Nie jadłam, ale chętnie bym posmakowała i dopiero wtedy moglabym próbować robić :) na kolejne spotkanie poproszę Cię żebyś przywiozła :D może gdzieś uda się zobaczyć, bo dawno Cię nie widziałam, na See się mijalysmy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na See Blogers było za dużo atrakcji i trudno było się spotkać w jednym czasie. Za to w niedzielę napatrzyłam się na twojego synka :)

      Usuń
  5. Czereśnie uwielbiam. Teraz w ciąży się nimi zajadam ;) Dżem tez bardzo lubię, choć dawno nie jadłam. Natomiast o takim z dodatkiem dżemu nie słyszałam. Ciekawe połączenie. Ciekawi mnie też smak ;) Udostępniam przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cudowny czas na ciążowe zachcianki, ja zimą nie miałam za dużego wyboru.

      Usuń
  6. Sezon na czereśnie to wsrto zrobic dzem.muszę wykorzystać przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj tak, sezon w pełni i nawet szpaki nie mają siły zjeść tej ilości owoców 😉

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię takie połączenia :) Owoce są ze skórkami czy skórki na którymś etapie oddzielasz?

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że poświęcasz swój cenny czas na napisanie tych kilku słów.
Dziękuję.

Obsługiwane przez usługę Blogger.